Odżywianie O zdrowiu

Czy babcine sposoby na odporność mogą działać?

25 czerwca 2024
Minut czytania: 3

Nasze babcie miały i nadal mają swoje sprawdzone sposoby na wsparcie układu immunologicznego. Wśród nich istotne miejsce zajmuje sięganie po właściwości produktów pszczelich. Stanowią one cenne źródło wielu witamin i minerałów. Wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zapewne wielu z nas pamięta więc z dzieciństwa słynne mleko z miodem i masłem. Sprawdź, dlaczego “dary od pszczół” są tak skuteczne i na co mogą pomóc?

Czy babcine sposoby na odporność mogą działać?

Właściwości pyłku pszczelego

Wśród właściwości pyłku pszczelego warto wymienić przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, a ponadto antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Prawidłowe stosowanie pyłku, to przepis na profilaktykę wielu schorzeń i wzmocnienie kondycji.

Dobrodziejstwa dla organizmu, jakie niesie ze sobą wprowadzenie do diety pyłku pszczelego, to przede wszystkim:

  • Wsparcie układu immunologicznego. Po produkty na bazie pyłku powinny sięgać zwłaszcza osoby, które borykają się z anemią. Ponadto niesie on ogromne wsparcie dla układu odpornościowego każdego z nas, głównie dzięki obecności witamin z grupy B. Do tego dochodzi także obecność wit. C i E. Nie bez znaczenia dla kondycji organizmu pozostaje kwas foliowy, żelazo i magnez. Sięganie po pyłek to znakomity sposób na profilaktykę, ale również walkę z różnego rodzaju drobnoustrojami.

  • Sposób na walkę z przemęczeniem. Sięganie po pyłek kwiatowy można porównać do bardzo skutecznego zastrzyku energii. Jeśli postawimy na niego w zestawieniu z odpowiednią ilością snu, jak również zbilansowaną dietą, można spodziewać się iście spektakularnych efektów. Wzrasta chęć do działania i redukuje się uczucie zmęczenia.

  • Sięganie po pyłek pszczeli to dobry sposób na wsparcie pracy układu nerwowego, stąd też warto stawiać na jego właściwości np. w trakcie długiego wysiłku umysłowego. Takie działanie, to sposób na poprawę koncentracji i przyswajania wiedzy.

  • Redukcja poziomu stresu.

  • Wzmocnienie układu krwionośnego. Stosowanie pyłku istotnie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Do tego dochodzi wsparcie prawidłowego funkcjonowania pracy tętnic, żył i serca. Składniki znajdujące się w pyłku zapobiegają m.in. powstawaniu pękniętych naczynek i poprawiają krążenie. Można także liczyć na profilaktykę zakrzepów i wystąpienia zakrzepów.

  • Ochrona mózgu przed zmianami miażdżycowymi.

  • Szereg korzyści dla psychiki. Udowodniono, że działanie produktów pszczelich, w tym pyłku, istotnie przyczynia się do poprawy nastroju. Redukują one skutki długotrwałego stresu, działają wyciszająco. Zastosowanie preparatów na bazie pyłku jest bardzo dobrym rozwiązaniem w walce z nerwicą.

  • Poprawa funkcjonowania układu trawiennego. Pyłek kwiatowy reguluje procesy trawienia. Jest pomocny m.in. przy zaparciach czy też rozstroju żołądka. Jest wsparciem w leczeniu wrzodów dwunastnicy.

  • Wsparcie dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Pyłek pszczeli wykazuje szereg właściwości wspomagających odchudzanie, a ponadto zawiera aminokwasy. Z jego pomocą przyspiesza metabolizm, tkanka tłuszczowa jest szybciej spalana, a więc kilogramy ubywają. Ponadto pyłek zawiera lecytynę, która zapobiega przemianie cukrów i węglowodanów w tłuszcz. Nie bez znaczenia pozostaje to, że pyłek istotnie wpływa na hamowanie apetytu. Należy jednak pamiętać, że efekty nie będą zadowalające bez wprowadzenia do codzienności zdrowej, zbilansowanej diety w duecie z aktywnością fizyczną.

  • Dostarczanie białka i żelaza, co jest szczególnie ważne w przypadku sportowców i wegan. Ponadto pyłek pszczeli jest pomocny w budowaniu masy mięśniowej.

Miód z pyłkiem i propolisem właściwości

Kolejnym babcinym sposobem jest połączenie miodu ze wspomnianym pyłkiem i dodawaniem do niego propolisu. Zastanawiając się nad tym, jakie posiada miód z pyłkiem i propolisem właściwości, warto skupić się przede wszystkim na tym, na co pomaga naturalny miód.

Babcie sięgały po miód, ponieważ doskonale wiedziały (i nadal wiedzą), że jest silnym wsparciem w walce z infekcjami. Kiedy dokucza kaszel, gardło jest obrzęknięte i bardzo boli, to właśnie miód przychodzi na ratunek. Działa antybakteryjnie i przynosi ulgę. Podobnie jest w przypadku m.in. dolegliwości trawiennych. Ponadto można na niego liczyć, kiedy chcemy poprawić pamięć i koncentrację. Miód, to cenne źródło witamin i minerałów, w tym manganu, fosforu, cynku i potasu. Zawiera aminokwasy, prebiotyki, enzymy i przeciwutleniacze.

Kiedy miód łączy się z pyłkiem, powstaje niesamowity duet, który wspiera organizm. A co, jeśli powstanie trio, kiedy dołączy do nich propolis? Takich preparatów można szukać u sprawdzonych producentów. Powstaje megamiód. Na co działa propolis? Badania dowodzą, że jest skuteczny w zwalczaniu infekcji jamy ustnej i gardła. Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Ponadto reguluje poziom cukru. Dba o serce i mózg. Jest bogaty w witaminę A, C i E, a ponadto minerały takie jak magnez i potas.

Miód z pyłkiem i propolisem jest polecany szczególnie seniorom, kobietom w trakcie menopauzy, a ponadto osobom aktywnym fizycznie, bądź będących w trakcie rekonwalescencji. Megamiód jest pomocny przy osłabieniu. Mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Jest również dobrym kompanem w diecie dzieci (ale nie dla niemowlaków i maluchów poniżej 1. r. ż.).

BM
...