Zalety kupowania kurczaka z certyfikatem BIO
Mięso jest niezwykle popularnym produktem w Polsce. Króluje tutaj przede wszystkim drób. W sklepach można znaleźć obok standardowego kurczaka, także mięso z certyfikatem BIO lub EKO. Dlaczego warto zdecydować się na ten wariant?
Co oznacza kurczak z certyfikatem?
Kurczak z certyfikatem EKO lub BIO to nic innego jak drób, który pochodzi ze specjalnej hodowli ekologicznej. Certyfikat potwierdza pochodzenie i jakość mięsa. To również informacja, że dane zwierzę przebywało w naturalnych i przyjaznych dla niego warunkach. Tego typu drób to nic innego jak kurczak z wolnego wybiegu. To bardzo cenny artykuł spożywczy, który posiada ogromną ilość składników odżywczych, a zwłaszcza białka. Jednocześnie nie zawiera wiele tłuszczu, w odróżnieniu od innych popularnych mięs w Polsce, takich jak na przykład wieprzowina czy wołowina. Drób jest także lekkostrawny, zaleca się, aby spożywały go osoby, które są na diecie odchudzającej i które zajmują się sportem. Co więcej, ten rodzaj mięsa jest też szczególnie lubiany przez dzieci i osoby starsze.
Kurczak z wolnego wybiegu – na czym polega hodowla?
Kurczak z certyfikatem BIO ma wiele zalet, do czego przyczynia się hodowla ekologiczna. Na czym ona polega? Dla właścicieli takiego miejsca najważniejsze jest to, aby jeszcze przed rozpoczęciem hodowli, wybrać odpowiednią odmianę kurczaka – czyli jeden ze starszych gatunków, który jest wyjątkowo odporny na choroby i jest przystosowany do spożywania pokarmu w naturalnych warunkach. Kurczak z wolnego wybiegu ma dostęp do sporej przestrzeni, gdzie może swobodnie spacerować, biegać, rozprostowywać skrzydła. Istotne jest również to, aby ptaki miały kontakt z innymi przedstawicielami swojego gatunku, ponieważ są zwierzętami stadnymi. Takie kurczaki otrzymują tylko zdrową paszę i czyste powietrze. Ponadto mają dostęp do niezbędny promieni słonecznych i czystego powietrza. A razem z karmą otrzymują także naturalne składniki, takie jak owoce, zioła, ślimaki, dżdżownice, popiół drzewny, susz z nasion pokrzywy, igliwia jodły i sosny czy skorupki jaj z wolnego wybiegu. Wszystkie te składniki posiadają ogromną ilość cennych składników odżywczych i tym samym zaspokajają duże zapotrzebowanie drobiu na minerały.
Kurczak bez antybiotyków
Wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że drób z zwykłych hodowli może być faszerowany różnymi substancjami, które mają wpływ na jego wzrost. Zwierzęta z ekologicznych gospodarstw to nic innego jak kurczak bez antybiotyków. Hodowla BIO nie musi stosować antybiotyków, ponieważ zwykle nie są one potrzebne, gdyż zwierzęta są odporne na wiele chorób. Jak wykazują badania – antybiotyk w mięsie ma zły wpływ na ludzki organizm. Aby zapobiec konieczności podawania tej substancji ptakom, wybiera się odporne na drobnoustroje rasy.
Kurczak bez hormonów
Ptak z ekologicznej hodowli to również kurczak bez hormonów. Tego typu substancje daje się zwierzętom, aby zwiększyć i przyspieszyć ich wzrost. W ten sposób uzyskuje się większe i cięższe ptaki, które są również droższe. Kurczak bez hormonów jest także karmiony wyłącznie naturalnymi paszami oraz dodatkami, które dostarczają mu witamin i minerałów. W zwykłych gospodarstwach hodowca może stosować żywność GMO, czyli modyfikowaną genetycznie. Ekologiczne mięso ma wiele zalet. Jednak nie zawsze łatwo je kupić. Dobrym pomysłem jest zamawianie takich produktów ze sprawdzonych sklepów z zdrową żywnością, takich jak organic24.pl.